Om de website te bekijken scroll je de pagina naar beneden.

 

PERSOONLIJK

 

Ten eerste heet ik u allen van harte welkom in Grootmoederstijd en hoop ik dat u er net zoveel plezier aan beleeft als ik al die jaren.

Als u op Grootvaderstijd klikt krijgt u nog meer informatie.

Het heden kan niet zonder het verleden !

 

Deze website is opgezet om u als lezer weer terug te willen brengen in de wereld van nostalgie, en wil ik proberen om niet persoonlijk op de voorgrond te willen komen.

 

 

Hoe is Grootmoederstijd ontstaan ?

Sinds 1953 was ondergetekende vertegenwoordiger, en later verkoopleider.Daar ik bij o.a. kruideniers kwam, wist ik hoe de winkels in de jaren '50 eruit zagen met name op het platteland, om je product bij de kruidenier in de winkel te krijgen had je een samenwerking nodig van de grossiers.

 

 

Onderaan deze site krijgt u nog wat informatie over De Gruyter - Albino - Haka Coöperatie - André van Hilst - Gegro - Edah Ziezo - Zijlstr

 

 

 

De meeste kruideniers waren aangesloten bij een organisatie zoals: Vivo - Vege - Spar - Tip - Ifa - Enkabe - Centra - Klimop - Kroon - Kern etc. etc.

 

 

 
 
Als een grossier meewerkte dan kreeg je een ledenlijst en kon je zo je product verkopen aan zijn aangesloten leden, als de lijst was afgewerkt kreeg je een blocorder en kon de grossier de producten vanuit zijn magazijn leveren aan de kruideniers.
 
De grossier nam meestal meer voorraad dan je verkocht had zodat men later kon na bestellen, het was belangrijk om in het bestelboek van de organisatie je product te plaatsen.
     
     
  Als vertegenwoordiger verkocht ik o.a.toiletpapier -keukenrollen - damesverband etc.etc. Merken zoals Expa - Celwa - Celtona - Nefa kwamen van de Ned.Exportpapier fabriek uit de Tollenstraat te Nijmegen, de fabriek is later naar de nieuwe vestiging gegaan in Cuyk. Bij Edet werkte ik vanuit Amsterdam door geheel Nederland Over het algemeen was het prettig werken in de levensmiddelen branche en er kwam een goede klanten binding, mocht vaak achterom in de keuken je verhaal kwijt.Toen de supermarkt zijn intrede deed was de sfeer anders dan voorheen. Als je vandaag de dag aan het winkelen bent is het niet vergelijken bij vroeger,men kon zijn verhaal kwijt en het was knus en gezellig in de winkel.
     
 

De sfeer van toen is terug te vinden in mijn mini kruidenierswinkeltje en bakkerijtje, oude producten staan netjes in de schappen achter de toonbank. Als u misschien nog oude kruidenierswaren heeft en u kunt het missen laat het mij weten !! U kunt mij bellen 0546-824562 of 06-13432781 een mailtje kan ook via info@grootmoederstijd.nl

Ruim een halve eeuw geleden was het nog zo gewoon, de kruidenierswinkel, op de hoek van de straat of onderaan de dijk. Ze zij er niet meer ? Of als men toch zo'n winkeltje wil zien, moet men naar Drente of naar het Westen van het land.Niets is minder waar, want ook in het Oosten van Nederland en wel in Almelo in het buitengebied is nog zo'n nostalgies winkeltje.
     
  Boven het winkeltje is een klein bakkerijtje nagebouwd. Heeft u belangstelling voor deze prive verzameling bel dan voor een afspraak met Dhr.W.Veenendaal Wij vragen geen entree prijs maar een vrijwillige gift is welkom om de verzameling in stand te houden.

Naast het winkeltje verzamel ik advertenties van levensmiddelen-drogisterij en drankenart. die ik uit kranten maand en weekbladen knipt, ook rekeningen - vrachtbrieven.Periode 1800 t/m 1995

Lees verder>

 

 

 

     

Grootmoeder zoekt nog voor zijn museum

Nefa damesverband Oranje-Blauw-Lila of Rood indien de doosjes niet zijn gevuld ben ik ook tevreden met lege doosjes.Verder zoek ik nog toiletpapier van de Ned.Exportpapierfabriek uit Nijmegen het was een standaard pak toiletpapier met poppetjes op de wikkel. Kunt u mij helpen ? bel of mail me dan. 0546-824562 of 06-13432781 info@grootmoederstijd.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u de ontwikkeling lezen van De Kruidenier voor de 19e eeuw en in de 19e eeuw ga dan naar de beginpagina en klik bij lees verder, dan kunt u op de volgende pagina's de ontwikkelingen lezen ook van De Kruidenier in de 20e eeuw, Bedieningswinkel, Zelfbedieningswinkel en Supermarkt

Laden, die niet goes schuiven, worden op de randen met droge zeep ingesmeerd.

Op den grond gevallen spelden verzamelt men het vlugst met een gewone magneet.

Briketten, in dikke lagen krantenpapier gewikkeld en 's avonds in de kachel gelegd, behouden hun gloed tot den volgende ochtend.

Inlegzolen moeten precies passen, anders missen ze hun doel.Snijd ze zelf zorgvuldig op maat.

 

 

Handige tips uit 1934

Blikjes en ronde doosjes, die niet willen, rolt men met de vlake hand een paar maal op en neer.

Als u een kleinigheid wilt meten en er is geen centimeter bij de hand, dan is het makkelijk te weten, dat een lucifer juist 5 cm lang is.

Rook- en koolluchtjes verwijdert men het makkelijkst uit den keuken door een paar appelschillen op een warme fornuis te leggen en ze even te laten aanbakken.

Met zijdepapier maakt ge de glazen volkomen helder.

 

 

Een sterke draad of een dun touwtje snijdt de hardste zeep gemakkelijk door.

Klontjes suiker onder de kaasstolp voorkomen schimmelvorming en houden de kaas langer frisch.

Reiniging van het inwendige van den schoen, met watten in salmiak gedrenkt, verhoogt den levensduur.

Een oud maar goed huismiddeltje om natte schoenen te drogen, is er een zakje haverkorrels in te leggen.

 

 

 

 

 

 

In welke winkel kan de liefhebber zoo rustig zoeken naar het verlangde stuk? Op de rommelmarkt

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Wil je'n kostbaar stuk kopen, zoals 'n fornuis, dan moet je 't eerst op, de keper beschouwen

Voor ieder artikel heeft de koopvrouw haar aanbeveling klaar. 't is nieuw of beter dan nieuw. Op de rommelmarkt

Reclame

Reclame

Groentekar 1950

De schilleboer 1940

Een kleine kruidenierswinkel

IJscoman 1963

Advertenties uit mijn verzamelimg Foto opname's uit het boek Leven in grootmoeders tijd Terra  

De touwslager 1920

Drie generaties in de keuken aan het wecken

De dorpspomp levert schoon drinkwater voor het hele dorp

Aan de was met tobbe en de wringer 1955

     

 

 

 

   
 
 

 

 

Bron : Archief Norp Zwolle

 

 

Lucifersmerken uit mijn verzameling

 

 

Advertenties en artikelen van Andre van Hilst Waalwijk Bron )http://andrevanhilst.come2me.nl

 

 

HAKA - COÖPERATIE

De allereerste Nederlandse verbruikerscoöperatie ontstond in 1865 in Zaandam. De artikelen werden verkocht onder het merk Haka, afkorting van Handelskamer. Leden van de coöperatie verdeelden eens per jaar de overschotten. Dat waren bijvoorbeeld zaken als thee, koffie, bonen, koekjes, zeep en brandstoffen. Een van de socialistische coöperaties, De Volharding in Den Haag, had niet alleen een keten van winkels, maar ook een ziekenverzekering en een uitvaartcentrum. Nu zijn er nog iets van 50 Coöperatiewinkels in Nederland onder de naam Coöp 82.
 

N.V. ALBINO MAATSCHAPPIJ

De N.V. Albino Maatschappij1900 - 1946 was een grootverwerker van koloniale grutters- en overige kruidenierswaren.Ook was er een koffie-branderij en werd er likeur gestookt. Begin 20ste eeuw verlipe de afzet in meer dan 100 kruidenierswinkels in Noord - Nederland. Het bedrijf breidde uit.In 1935 waren er meer dan250 aangesloten zaken in Nederland.Op de prijslijst werd een aantal artikelen met een kruisje gemerkt. Deze werden niet geleverd in de plaatsen waar een keuringsdienst van Waren bestond omdat ze mijt bevatten, muf smaakten of van inferieure kwaliteit waren.Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwam het bedrijf tot stilstand en volgde liquidatie. De gebouwen boden in 1945 huisvesting aan NSB-vrouwen en hun kinderen.

Tegenwoordig dient het pand als huisvesting van luxe appartementen Het pand bevind zich aan het Winschoterdiep te Groningen.

 

Bij een opgraving kwamen o.a. enige blikken van Albino conserven te voorschijn

Bovenstaande foto ontving ik van Dhr.Henk Ottema, de transportwagen was van N.V.ALBINO en werd gebruikt door het leger in de eerste wereldoorlog 1914-1918 men heeft bij de opschrift de N van NV en de A van ALBINO weggesleten hetgeen er op zou kunnen duiden dat de kar al een paar jaar in gebruik is geweest. Een van de soldaten moet de grootvader van Mevr.Ottema zijn.Op de achterzijde van de originele foto staat: Jac Boliegraf,Boschstraat 33 Winschoten

 

Vergane Glorie van een kruideniersimperium

Advertentie's uit het archief van grootmoederstijd