Almelo

ALTIJD WAT TE DOEN

MUSEUM GROOTMOEDERSTIJD

bron: Dagblad Tubantia 09 Augustus 2022

Twee jaar na een verwoestende brand heeft Wijnand (85) zijn kruideniersmuseum in Almelo in ere hersteld: ‘Ik ben God heel dankbaar’

ALMELO - Hij heeft de Tubantia van maandag 20 juli 2020 er nog eens bij gepakt. Daarin staat een groot artikel over de enorme brand in zijn kruideniersmuseum, in de vroege zondagmorgen van 19 juli 2020. ‘Vader in de Hemel sta ons bij’, staat er boven het verhaal. Twee jaar later heeft Wijnand Veenendaal (85) een suggestie voor de kop boven dit verhaal. ‘Vader in de Hemel heeft ons bijgestaan’.

Henk van Schuppen 09-08-22, 10:30

Veenendaal is een gelovig man. De Heer is zijn Herder en leidt hem door goede en slechte tijden. De bejaarde maar vitale verzamelaar is de Almachtige diep dankbaar. Hij heeft ervoor gezorgd dat zijn levenswerk uit de as is herrezen. Museum Grootmoederstijd is grootser en nog mooier dan voorheen.

 „Echt, God heeft mijn gebeden verhoord. De vlammen en het bluswater zijn langs een groot deel van mijn verzameling gegaan. En we zijn van alle kanten geholpen om alles weer op te bouwen.”

God heeft ons bijgestaan, we zijn van alle kanten geholpen om alles weer op te bouwen

Wijnand Veenendaal, Kruideniersmuseum Grootmoederstijd

De nostalgische kruidenierswinkel aan de Graslaan in Almelo is herboren. Niets herinnert nog aan de vlammen die hier in die zomernacht van 2020 grote schade aanrichtte. In de winkel bleef de ellende beperkt tot vooral veel roet- en waterschade. „De verzekeraar heeft alle spullen laten schoonmaken. Geweldig. Slechts een heel klein deel van het assortiment is verloren gegaan”.

Muren vol oude productadvertenties

De grootste ravage ontstond in de aangrenzende ruimtes en schuren aan de achterzijde. Deze panden moesten worden gesloopt en opnieuw opgebouwd. Veenendaal heeft van de nood een deugd gemaakt. Een voormalige garage is veranderd in een fraaie expositiekamer. 

Aan de wanden zijn paginagrote productadvertenties uit vervlogen tijden geëtaleerd. Het is slechts een selectie uit de enorme collectie krantenknipsels die Veenendaal zorgvuldig bewaart in kasten vol mappen en ordners. Een kleurrijke en bonte weergave van de commerciële boodschappen in de dag- en weekbladen uit de vorige eeuw. Een fraaie toevoeging aan het museum.

Stapje terug naar jaren zestig

Het maakt de duik in het verleden nog amusanter en nostalgischer. Een bezoekje aan Graslaan 3, ingekapseld tussen bedrijven op de oostelijke oeverzone van het Twentekanaal,  is een feest voor zij die het alledaagse leven van weleer willen herbeleven. De tijd staat hier stil. Zodra je de Kruidenierswinkel binnenloopt stap je de jaren zestig binnen.  Met alle producten en verpakkingen die daar bij horen.

Ja, ik had evangelist moeten worden. Maar ik dring het niemand op

Wijnand Veenendaal, Kruideniersmuseum Grootmoederstijd

De vlokken en hagelslag van De Ruyter, de kindervoeding van Liga, de gloeilampen van Philips, de beroemde bolknakken van Ritmeester. Deventer Koek, Cacao van Droste, rollen pepermunt van King. Snoep, kruiden, poederzeep en schoensmeer. Brabantse tafelworstjes van Zwanenberg, Van Nelle’s Gebroken Thee, poederkoffie van Calvé, chocomel van Nutricia. Alles verpakt in de originele, ouderwetse blikjes, trommels, pakken en doosjes en uitgestald in de stijl uit die tijd.

Oude ogen gaan weer stralen

Vooral oudjes genieten hier. Bij dementerende mensen gaan de oogjes weer glinsteren als ze de producten zien, ruiken en vasthouden. „Het komt allemaal terug. Prachtig om te zien.” 

Museum Grootmoederstijd is het resultaat van een uit de hand gelopen verzamelhobby waar Wijnand in 1991, na zijn werkzame leven, mee begon: „Je kunt niet thuis stilzitten”.  Als vertegenwoordiger in diverse branches bezocht hij vaak kruidenierszaken als VéGé en Vivo, de voorlopers van de supermarkt. Daar is de inspiratie geboren. Hij heeft zijn levenswerk opgebouwd terwijl een andere roeping hem ook nog steeds bezighoudt.

Evangelist Gemeente Gods

Want Wijnand Veenendaal had ook graag het geloof verkondigd. Hij was ouderling in de Nederlands Hervormde Kerk, gaf zijn diensten 25 jaar aan de Noorse Broeders en is nu aangesloten bij de Gemeente Gods in Aadorp. Daar leidt hij eens in de twee weken een dienst van zang, woord en gebed. „Ja, ik had evangelist moeten worden. Maar ik dring het niemand op. Zodra je over God en het geloof begint haken mensen vaak af. Ik niet. Ik ben God heel dankbaar dat mijn museum na die vreselijke brand opnieuw is opgebouwd.”

Meer informatie over het museum: grootmoederstijd.nl

 
 

 

 

WIJ ZIJN WEER OPEN

VOOR AFSPRAAK KUNT U BELLEN 0546-824562 en 06-13432781 OF EEN MAILTJE NAAR INFO@GROOTMOEDERSTIJD.NL

 

WELKOM IN ONS KRUIDENIERS MUSEUM WAAR NOSTALGIE DUIDELIJK AANWEZIG IS, WIJ ONTVANGEN U EERST IN DE VERNIEUWDE WALNOOT WAAR U KUNT ZIEN HOE WE DOOR RECLAME ZIJN VERLEID, TERWIJL U EEN KOPJE KOFFIE / THEE KUNT DRINKEN.

 

 

HET HEDEN - KAN NIET ZONDER HET VERLEDEN !!

 

DE WALNOOT

Grootmoedsrtijd archief ruimte, waar een unieke verzameling levensmiddelen advertenties aanwezig is.

Aan de buitenkant van de ordners kan men zien welke advertenties er in zitten.

Kijk zo werden onze advertenties in het boek gebruikt

Grootmoederstijd heeft aan onderstaande boeken meegewerkt met advertenties uit ons archief

 

Mag het een onsje meer zijn !

Kruidenierswinkel uit Grootmoederstijd.

Is een eerbetoon aan alle kruideniers die er waren in de jaren ´30 en ´50

Indien U nog over oude kruidenierswaren beschikt en u kunt het missen voor ons museum, dan zijn we u daarvoor zeer dankbaar.

Verzamelen is meer dan het bezitten van objecten, je verzameling delen met andere geeft inzicht over wat er is geweest wat men vaak niet weet, het heden kan niet zonder het verleden ! Het is een ware opleving, daar oude herinnering weer boven komen.

 

 

In de maand September (2021) hebben wij 60 personen ontvangen van de Zonnebloem in groepjes van 10 hebben zij het museum en de Walnoot bezocht.

 

Welkom in Grootmoederstijd museum, in het buitengebied van Almelo.Wilt u het bezoeken ? dat kan, even bellen 0546-824562 of 06-13432781 i.v.m.datum en tijd, een mailtje kan ook naar info@grootmoederstijd.nl U kunt ook gebruik maken van ons contact formulier. Wij geven ons adres door omdat we uitsluitend open zijn op afspraak !
De entree is een passende vrije gift om het museumpje in stand te houden.
Bij een bezoek aan mijn winkeltje geef ik u informatie over het wel en wee van de kruidenier uit de jaren '30 en '50

 

Voorwoord

Mijn website grootmoederstijd en www.grootvaderstijd.net is opgezet om u als lezer weer terug te willen brengen in de wereld van nostalgie. Waarvan de kruidenier een belangrijke rol speelt.

Op deze pagina kun je alles vinden over herkenning van het verleden toen de geur van kruiden je tegemoet kwam in de winkel. Het is een nieuwe ontdekking van het verleden toen grootmoeder boodschappen ging doen. Hieronder kunt u lezen over de ontwikkelingen in de levensmiddelen sector hierdoor kunt u een beeld krijgen wat er in die tijd speelde en wat de drijfveer van mij is om dit stukje nostalgie in ere te houden.Verder is het leuk en prettig om je verzameling te kunnen delen met anderen door het te laten zien en erover te vertellen.

 

 

 

Nieuwe aanwinst !

EXPA Toiletpapier uit jaren 60. Een produkt van de Nederlandse Exportpapierfabriek uit Nijmegen-Cuyk deze fabriek maakte ook NEFA damesverband daar heb ik helaas nog geen verpakking van, kunt U mij daar aan helpen ? Het mag ook een doosje zijn waar geen verband in zit laat het me weten via info@grootmoederstijd.nl of per tel. 06-13432781

Oude mooie blikken en trommels treft u aan in onze winkel.

Druk op het pijltje, en u krijgt een filmpje te zien over de kruidenierswinkel uit Grootmoederstijd. De opname is gemaakt voor de bewoners van Carint .

 

 

In het nieuwe lees, kijk en verzamelboek van Droste staat op bladzijde 288 ons kruideniersmuseum vermeld. Het boek kunt u kopen tegen voorinschrijvings prijs bij Job Koens jobkoens@hotmail.com

 

Kogelfesjes

Originele oude beschuit verpakking

 

 

 
 
 
..

www.museumzoeken.nl

http://sites.google.com/view/klokkenmuseums

De kruidenier

Vanuit de Statenbijbel, de bijbelvertaling die in 1637 gereedkwam, wordt op een aantal plaatsen de kruidenier genoemd : 1 Koningen 10:15...en van den handel der kruideniers...en in Hooglied 3:6 "Wie is zij, die daar op komt uit de woestijn, als rookpilaren, berookt met mirre en wierook, en met allerlei poeder des kruideniers ? In de kanttekeningen van de vertalers wordt in beide gevallen verwezen naar de kruidenier in de betekenis van drogist of apotheker.

 

Als u de afbeelding van Grootmoeder boven aan de site ziet, dan ziet u dat ze leest uit een boek en dat is de Bijbel vanuit de Bijbel heeft zij naar het licht wat ze had geleefd.De beheerder van deze site heeft haar voorbeeld gevolgd.

 

 

Welkom bii Grootmoederstijd.

 

 
 

Buitenkant

 

 
   
Klik hier voor nog meer Nostalgie

Kruidenierswinkel uit grootmoeders tijd

Op de laatste vergadering voor de zomervakantie (11 april 2017) luisterden we naar de heer Wijnand Veenendaal, eigenaar van een kruideniersmuseum in Almelo. Hij vertelde op een leuke manier over de geschiedenis van de kruidenierswinkel en de artikelen die daar verkrijgbaar waren. Herkenbaar voor velen van ons. 

 

   
 
 

Het assortiment van de Kruidenier (1)

In 1850 was het assortiment een klein 100 artikelen. De kruidenier was in de vorige eeuwse tijd een specialist in kruiden zowel binnenlandse en uitheemse kruiden en was dit een groot deel van zijn voorraad.Rond 1850 waren de kruiden basilicum, dille, kervel, tijm, esdragon, majoraan en de uitheemse soorten zoals grein, capper, galigaan, en bakelaar.Verder was er wierook, zwavel, potas, ook verschillende verfstoffen zoals galnoten, brasiliehout, ranghelake.De kruidenier was nauw verwant aan de apother en waren aanvankelijk één.In 1865 werd de kruidenier wettelijk erkend en beregeld.Het assortiment begon langzaam binnen te komen zoals: ruwe en gebrande koffie,cichorei (plm. 1780)groene en zwarte thee, drietal soorten rijst, gort, garst, olie (6 soorten), snuif, melis (suiker), broodsuiker (suiker in de vorm geperst van suikerbroden) zout,stokvis,haring,stijfsel,blauwsel,cacao,anijszaad (2 kwaliteiten) zwavel, saffraan, potsuiker, kandij (bruine en gruis) peper, kaneel,nootmuskaat, zwartsel, traan,mosterdmeel,kruidnagelen, potlood, chocolade (2 soorten) gember,rozijnen, vijgen, azijn, pruimedanten, piement, kaarsen, boter, lakmoes,verder verkocht men garen, zijdelint, linzen, gerst (gele en parel) witsel, gemalen krijt, blauw en zwart boord, spelden, rokkeband.Kaas en vleeswaren kwamen niet voor. Peulvruchten en grutterswaren waren nog gering aanwezig

 

 

 

 

 

 

Hoe is mijn winkeltje ontstaan ?

Op de dag van mijn pensioen had ik alleen nog blikjes en trommeltjes op een plank staan. Heel bescheiden. Hoewel het zich uitbreidde..Af en toe dook er weer een leuk exemplaar op bij een rommelmarkt. Omdat ik meer tijd had, bezocht ik toen een keer als verzamelaar een man die zo’n oud winkeltje had, met spullen van toen. ‘Ik dacht meteen, dát wil ik ook.’ Maar de man wilde niets kwijt, zelfs niet de artikelen die hij dubbel had. Hij verkocht helemaal niets. ‘En toen zei die man tegen mij: Begin er maar niet aan. Want er is helemaal niets meer te krijgen.’ Dat had de man beter niet kunnen zeggen want het prikkelde mij juist om te laten zien dat het mij wel ging lukken. Geestdriftig: ‘Als vertegenwoordiger maakte ik wel eens een half jaar lang de rit naar een mogelijke klant. En dan zei die steeds: ‘Je krijgt een bak koffie maar kopen doen we niet. En het lukte uiteindelijk toch. En zo is het ook met mijn winkeltje gegaan.

   
   

Rijst uit ons assortiment

 

staan in ons museum

   
   
   
   

Wij ontvangen u bij mooi en iets minder mooi weer in ons museum.
   
   
   
   

Hier enkele prijzen, welke in de jaren 1920-1930 genoteerd werden in het bakkersvak, een vak van zeer onregelmatige lange en hardwerkende uren.

Beschuiten 12 stuk in 1 pak 10 ct. Roggebrood 25 ct.per brood van 2½ kg,Witbrood 10 ct.per 4 ons en 16 ct.per 8 ons, Bruinbrood 8 ct. per 4 ons en 14 ct.per 8 ons, Grote kadetten 6 stuks 10 ct. Flinke Krentebollen 6 stuks 10 ct. Bakkerskoekjes, grote sortering van 50 tot 100 ct. per ¼ kg.

 

In 1950 was het assortiment slechts 1000 artikelen. Het grootwinkelbedrijf had in 1967 4000 levensmiddel artikelen.

 

 

U kunt alle lopende veilingen van Grootmoederstijd vinden op Marktplaats

Als u GROOTMOEDERSTIJD (met hoofdletters) intikt en kijk bij verzamelen ( 16 jaar actief)

Groene zeep,stijfsel,Radion-wasmiddel, Loda-bleekwater van 27 cent, bij de kruidenier kon je het kopen. En natuurlijk koffie, een blikje Buisman, thee, limonade, Wessanen's rijst, kruiden, Molenaars kindermeel en suiker. Maar ook hopjes, zoethout, salmiak en griotten. Koetjesrepen. bazooka-kauwgum, katjesdrop. Ulevellen en muntkussentjes. Kent u ze nog ?

 

PRIJZEN

Om enig inzicht te krijgen van de prijzen, welke in de jaren 1920-1930 normaal waren, volgen hier enkele noteringen. Koffie van 50 tot 100 ct. per ½ kg, Thee 25 á 35 ct. per ons, Suiker 20 tot 23ct Lucifers (zwaluw) 10 ct. per pak,Kaas 40% p.½ kg 40 ct. Groene zeep 8 ct.per ½ kg. Zeeppoeder 10 tot 15 ct. per pak ½ kg, Beschuit 15 tot 20 ct. p.¼ kg, Pinda ongepeld vers gebrand 20ct.p.kg Gedroogde Pruimen 15 tot 25 ct per ½ kg,Gedroogde Appelen in schijfjes 35 ct. per ½ kg, Gedr. Abrikozen 50 tot 75 ct. per½ kg, Rijst naar kwaliteit 6,8,10,12,15 ct. per ½ kg,Havermout 15 ct. en Gort 12 ct. per ½ kg. Gemengd Kippevoer van 37 ½ ct. tot 45 ct.p.2 ½ kg, Bruine bonen 10 ct, Witte bonen 15 ct. Capucijners 20 ct. Erwten 10 ct. Alles per ½ kg. Roomboter 85 ct., Margarine 35 ct. per ½ kg,Slaolie 100 ct per fles, Boterolie 75 ct. en Raapolie 45 ct. p.liter, Kwatta chocolade reep 5 ct,Drop 10 ct.per ons,Sigaren Hofnar 1 doos van 10 stuks 35 ct. per doos,Sigaretten 5 tot 7½ ct. per pakje,Rooktabak 16-18-20-22 ct per ¼ kg. Verweg de meeste artikelen werden los verkoch, dus bijna alles moest worden afgewogen.

 

Almelo's Weekblad Altijd in de buurt !

Je voelt, ruikt en proeft de sfeer uit grootmoederstijd

SEPTEMBER 2017

 

Wijnand Veenendaal deelt graag zijn fraaie winkeltje uit grootmoederstijd met belangstellenden

Door; Marion Wesselink

ALMELO - 'Kwatta, Ata, Abro, Verkade, Jozo, Hofnar,Flipje Tiel, Enkabe en nog veel en veel meer merken van weleer zorgen er voor dat oude tijden herleven Het kruidenierswinkeltje uit grootmoederstijd, straalt de sfeer uit van de jaren veertig van de vorige eeuw en geeft een blijk van herkenning De met recht trotse 'kruidenier' is Wijnand Veenendaal. Het kruideniers - - winkeltje, met boven een bakkerijtje en daarnaast nog een blikkenverza -- meling ligt verscholen op een industrieterreintje achter zijn woning, dicht bij de zijtak van het Twentekanaal en de buitenhaven. Ongeveer vijftien jaar geleden is Veenendaal begonnen het nostalgische winkeltje vorm te geven. Hij heeft vele jaren als vertegenwoordiger voor verschillende producten gewerkt. Affiniteit met verschillende artikelen had hij dus al. Hij kan prachtige anekdotes vertellen over bijvoorbeeld het ontstaan van de kruidenierswinkeltjes in de begin jaren dertig van de vorige eeuw. Er waren er in die tijd zo,n 70.000 van in ons land, totdat men er papieren voor nodig had en een middenstandsdiploma . Mooie indrukwekkende verhalen over hoe hij sommige producten gekregen heeft, Lachwekkend dat de bonen soms in de schort van de klant mee werden gegeven en dat vervolgens alles in het grote kasboek werd geschreven. Hij legt ook uit waar de uitdrukking 'aan de strijkstok blijven hangen' vandaan komt. Veenendaal raakt er maar niet over uit gepraat, over de werking van bijvoorbeeld het speciale kogelflesje. Hoe hij aan de speciale pakken meel uit Haarlem komt en hoe De Gruyter te werk ging. Er werd vroeger echt veel aandacht aan de verpakkingen van producten besteed, bijvoorbeeld middels een fraaie bus. Zo beweert Bolletje al jaren dat ze de grootste beschuiten verkopen maar er schijnt een firma A.S.Veldema Holwerd met nog grote beschuiten te zijn geweest. In het winkeltje staat een prachtige en sfeervolle weegschaal. Ook de ouderwetse deurbel ontbreekt niet.

Een bezoekje aan dit mooie winkeltje annex museum is zeker de moeite waard.Toegang hoeft men niet te betalen, maar een vrije gift is welkom. De ruimte is niet erg groot. Tien personen tegelijk is echt het maximum. Om er zeker van te zijn dat Wijnand Veenendaal thuis is om u rond te leiden dan is het handig om voordien eerst te bellen via 06-13432781, of bezoek z'n website via www.grootmoederstijd.nl.

 

 

Gruttervader Veenendaal vertelt

RADIO ALMELO aa visie

De heer Wijnand Veenendaal heeft een winkeltje uit de tijd van Ot en Sien. Om precies te zijn, het pand waarin hij zijn verzameling antieke weegschalen, koffiemolens, merkblikken en allerhande grutterswaren heeft uitgestald geeft een beeld van het kruidenierswezen vanaf pakweg 1800 tot aan de intrede van de grote supermarkten. Ook is het geen winkeltje in de eigenlijke betekenis van het woord, want hij verkoopt niets. Integendeel, er gaat niets de deur uit, er komt alleen maar meer bij. ‘Grootmoederstijd’, zoals de winkel heet, is dus veeleer een museumpje ingericht als de kruidenierszaak van toen.

Dinsdagavond was de vitale tachtiger te gast in Seniorentijd en vertelde honderduit over zijn hobby. Wat had hem ertoe gebracht om het teloorgegane verleden van die zo belangrijke middenstander in onze samenleving, de kruidenier, op deze wijze te herdenken? Ten eerste bestond bij hem de interesse voor het kruidenierswezen altijd al vanwege zijn voormalige beroep als vertegenwoordiger. In zijn werkzame leven bezocht de heer Veenendaal namelijk grossiers en kruideniers en verkocht hij bekende merkproducten. Eenmaal gepensioneerd stortte hij zich op het verzamelen van merkblikken, maar pas na een bezoek aan een museumpje zoals hij het nu zelf heeft, besloot hij om alles bijeen te garen wat tot de inrichting van een ouderwetse kruidenierswinkel behoorde. Daar kwam schot in toen de kranten belangstelling voor zijn opzet kregen; na een paar artikelen begonnen mensen hem uit eigen beweging spulletjes aan te bieden. En zo kon de heer Veenendaal zijn collectie uitbreiden tot wat het nu is: een heus museum, waarin alle zintuigen gestreeld worden met de geuren en kleuren van het verleden.

Dat met die zintuigen is heel belangrijk, zo vertelde gruttervader Veenendaal. Hij houdt regelmatig lezingen over zijn hobby, en doet dat vanzelfsprekend bij ouderen die de goede oude tijd nog meegemaakt hebben. De illustraties die hij bij zijn verhalen gebruikt helpen het geheugen van de ouderen een handje, maar wat het voor hen vooral tot een feest van herkenning maakt, zijn de geuren. Zoals u weet, is de reukzin het beste vervoermiddel naar tijden van weleer. Het menselijk geheugen werkt optimaal wanneer het letterlijk kan ruiken aan de sfeer van vroeger. Voor elke lezing heeft Veenendaal dan ook een boeketje geuren samengesteld die de stroever geworden hersencellen weer activeren. Een mix van Castella zeep, koffiesmaakmaker Buysman en gedroogde kruiden werkt therapeutisch, met name voor dementerenden.

Het vak van kruidenier heeft ook onze taal verrijkt. Wilt u weten waar uitdrukkingen als ‘aan de strijkstok blijven hangen’ vandaan komen? Luistert u dan naar de herhaling van Seniorentijd op zaterdagochtend vanaf 09.00 uur.
Het museum van de heer Veenendaal kunt u op afspraak bezoeken. Belt u met 0546-824562

 

De tuin

 

 

 

 

“Activiteiten Almelo”

http://www.tripner.nl/nl/overijssel/almelo/activiteiten.html

 

Emaille reclame borden.

 

Het leven van een kruideniers familie

Magazijn van de kruidenier In de winkel

 

Boodschappen klaar makenen brengen

 

De vertegenwoordigerBoekhouding

 

Onderhoud van het pand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De kof

DD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

evierd. Mei wordt ook wel de bloeimaand of Mariamaand genoemd.

Mei valt op het noordelijk halfrond geheel in de lente en op het zuidelijk halfrond geheel in de herfst .

In de Keltische traditie is 1 mei het begin van de zomer, dat wordt gevierd met het Beltana-feest.

De Romeinen vierden diverse voorjaarsfeesten. Begin mei hadden ze het meerdaagse bloesemfeest, de Floralia geheten. Op de eerste dag van mei vierden ze het feest van de aardgodin Bona Dea ('de Goede Godin'), die later met de Griekse godin Maia werd geïdentificeerd. Zij was de oudste en mooiste van de Pleiaden de zeven dochters van Atlas en Pleione. Het Griekse woord μαια (maia) betekende oorspronkelijk 'moeder' en later 'vroedvrouw' (μαιεια-maieia). De Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin opdat zij de dingen van de natuur zou laten groeien. Zij noemden de meimaand (Maius in het Latijn) naar haar. Het Latijnse woord maior (= 'groter') is aan maia verwant, zo ook het woord maiestas (= 'aanzien', 'pracht', 'het hoog in aanzien zijn', 'verheven zijn'). In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om de maand mei te wijden aan Maria ,de "Moeder van God".

Op de gregoriaanse kalender wordt mei voorafgegaan door april en gevolgd door juni.

 

Weerspreuken

 

 

 

 

 

 

 

Gezellig en knus is het in grootmoeders kruidenierswinkeltje

 

Heeft u al onze website www.grootvaderstijd.net gezien?

 

Jaren '50 museumpje

De kruidenier